Șahul a devenit interzis în Islam
Conform marelui muftiu saudit Sheikh Abdulaziz al-Sheikh, șahul este un joc asemănător jocurilor de noroc, interzise în legea Sharia, motiv pentru care a fost inclus pe lista jocurilor interzise în Arabia Saudită.
Pe lângă faptul că ar fi un joc care contravine moralei islamice, muftiul Sheikh Abdulaziz al-Sheikh consideră că șahul este de asemenea o pierdere de timp și de bani care poate cauza ură și gelozie între jucători. Deși nu e clar dacă șahul a intrat în domeniul fatwa-urilor islamice (un fel de activități interzise total, pe motive religioase), muftiul a condamnat jocurile de șah în timpul unei emisiuni religioase din Arabia Saudită.
Până recent, chiar și inamicii declarați ai sunniților din Arabia Saudită, iranienii Ayatollah-ului Ali al-Sistani, au interzis șahul în comunitățile musulmane, însă nu a durat mult până când Ayatollah-ul Ruhollah Khomeini a ridicat sancțiunile asupra șahului în 1988, atâta vreme cât nu se fac pariuri în legătură cu rezultatul jocului. De atunci, Iranul a menținut cluburi de șah în țară și a trimis peste hotare echipe de jucători.
Chiar și așa, exemplul Arabiei Saudite arată felul în care văd clericii musulmani saudiți, în general, activitățile distractive. Cum anume ar putea șahul deveni joc de noroc e greu de înțeles, însă nu e prima oară când interdicții religioase pe motive stupide au fost impuse în țările din Golf.
De exemplu prin anii 2000 saudiții au impus o fatwa împotriva jocurilor Pokemon, iar în 2010 aceștia au interzis vuvuzelele atât de la modă în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, pe motiv că făceau prea mult zgomot.
Cei care decretează interdicțiile în lumea islamică par să declare fatwa în urma oricărui lucru care îi deranjează în mod personal, aproape aleatoriu. E greu, cred, în astfel de condiții, să poți urma o viață corectă din punct de vedere islamic când ceea ce ți-e permis să faci se schimbă de la o zi la alta.